Siirry suoraan sisältöön

Puhelin- ja verkkoauttajat Suomessa

Kirkon keskusteluapu

Suomen ev.lut. kirkon keskusteluapu puhelimessa ja verkossa
suomeksi: evl.fi/kirkonkeskusteluapu
på svenska: evl.fi/kyrkanssamtalstjanst

Mannerheimin Lastensuojeluliitto 

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL tuntee perheiden arjen ja tarjoaa eri elämäntilanteissa vertaistukea, monipuolista vapaaehtoistoimintaa sekä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia.

Mieli – Suomen mielenterveys ry

MIELI Kriisipuhelin

 • suomenkielinen linja 09 2525 0111, avoinna joka päivä kellon ympäri.
 • ruotsinkielinen linja Kristelefon 09 2525 0112, auki arkisin ma ja ke klo 16–20, ti, to ja pe klo 9–13.
 • englanninkielinen linja Crisis Helpline 09 2525 0116, auki pe klo 9–13.
 • ukrainankielinen linja 09 2525 0114, auki arkisin ma, ke ja to klo 12–16 ja ti ja pe klo 9–13.
 • venäjänkielinen linja 09 2525 0115, auki arkisin ma, ke ja to klo 12–16 ja ti ja pe klo 9–13.

Verkkokriisityö

Sivuilta mieli.fi löytyy erilaisia harjoituksia ja oma-apuohjelmia.

MIELI ry:n puhelin- ja verkkokriisityössä vastaajat ovat kriisityön ammattilaisia sekä tehtävään valittuja ja koulutettuja vapaaehtoisia ammattilasten tukemina. MIELI ry ei peri maksuja, soittamisen hinta määräytyy puhelinoperaattorin sopimuksesta.

Autismiliitto

Autismiliiton neuvontapalveluun voit olla yhteydessä, kun tarvitset neuvontaa ja tukea autismikirjoon liittyvissä asioissa. Neuvontapalvelu on tarkoitettu autismikirjon ihmisille, heidän omaisilleen ja läheisilleen sekä heidän kanssaan työskentelevälle ammattihenkilöstölle, viranomaisille ja muille tahoille.

 • Neuvonta puhelimitse ma-to klo 12-15, p. 050 467 3130. Neuvontapalveluun ei voi lähettää tekstiviestejä. Torstaisin palvelemme myös englanniksi.
 • Neuvonta sähköpostitse neuvontapalvelu@autismiliitto.fi
 • Nuorille suunnattua Autismiliiton Neuvontapalvelua tarjotaan Sekasin Gaming-serverillä Discord-alustalla, missä vastaamme autismiin liittyviin kysymyksiin.

Lisätietoja: neuvontapalvelu

Ehyt ry / Päihdeneuvonta

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin. Alkoholiin, tupakkaan ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja. Samalla se vaikuttaa koko yhteiskuntamme hyvinvoinnin kehittämiseen.

Päihdeneuvontapuhelin tarjoaa neuvontaa ja apua kellon ympäri, vuoden jokaisena päivänä – ilmaiseksi ja nimettömästi. Ammattiapua päihteisiin ja huumeisiin liittyviin kysymyksiin löydät numerosta 0800 900 45.

Ensi- ja turvakotien liitto

Ensi- ja turvakotien liitto on valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.

Pikkutöppöset onnistumiseen /Filha ry.

Kysy asiantuntijalta -chat on auki tiistaisin klo 9-11:00 ja torstaisin klo 15-17:00 ja se ontarkoitettu henkilökohtaisemmille kysymyksille tupakoinnin tai muiden nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen liittyen. Keskustelu käydään kahden kesken tupakkavieroituksen asiantuntijan kanssa anonyymisti.

Viikkochat on avoin ryhmäkeskustelu keskiviikkoisin klo 20-21:30. Tutustu 7+1 askelta -materiaaleihin omaan tahtiisi ja tule kysymään ja juttelemaan teemoista viikkochatteihin.

Helsinki Missio

Aamukorva tarjoaa ystävällisen kuulijan ja keskustelukumppanin aamun varhaisina tunteina yli 65-vuotiaille. Voit soittaa Aamukorvaan, kun huolet painavat mieltäsi tai uuden päivän kohtaaminen tuntuu ahdistavalta. Päivystäjänä toimii aina tehtävään koulutettu vapaaehtoinen. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Aamukorva, puh. 09 231 20210 päivystää joka aamu klo 6-8. Puhelun hinta on operaattorisi hinnoittelun mukainen.

Nuorten kriisipiste tarjoaa luottamuksellista kriisityöntekijän kanssa käytävää keskusteluapua 12–29-vuotiaille nuorille, aikuisille, pareille sekä nuorten perheille. Voit varata puhelinajan kriisityöntekijälle osoitteessa https://www.helsinkimissio.fi/nuorten-kriisipiste/keskusteluapua-nuorelle ja kriisityöntekijä soittaa sinulle.

Hengitysliitto

Facebook ryhmät:

Hengitysliiton sisäilmavertaisryhmä: Laita liittymispyyntö sisäilmavertaisryhmään ja vastaa esitettyihin kysymyksiin.

Hengitysliiton liikunnallinen vertaisryhmä sisäilmasta oireileville: Laita liittymispyyntö Lempeä liike -ryhmään ja vastaa esitettyihin kysymyksiin.

Vertaistukiryhmä tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettajille tai lopettamista harkitseville:Stumpin vertaisryhmä tupakoinnin lopettajille.

Vertaispuhelimet (Palvelu on maksutonta):

Sisäilmavertaispuhelin tiistaisin klo 10–12 ja torstaisin klo 16–18 numerossa 044 407 7010.

Astmaa sairastavien vertaispuhelin maanantaisin kello 18–20 numerossa 044 4077012.

Keuhkoahtaumatautia sairastavien vertaispuhelin tiistaisin kello 10–12 numerossa 044 4077013.

Uniapneaa sairastavien vertaispuhelin tiistaisin kello 10–12 ja joka kuukauden viimeisenä perjantaina kello 18–20. Numerossa 044 4077011.

Hengitysliiton neuvontapuhelimet:

Palvelu on maksutonta. Soittaminen 0207-alkuisiin numeroihin maksaa 0,08 € / puhelu + 0,17 € / minuutti.

Koronasta kuntoon -hankkeen neuvontapuhelin palvelee tiistaisin kello 15−18 ja torstaisin kello 9−12 numerossa 044 407 7029.

Kodin sisäilma- ja korjausneuvontapuhelin palvelee maanantaista torstaihin kello 9–15 numerossa 020 757 5181

Sosiaali- ja terveysturvan neuvontapuhelin päivystää torstaisin kello 9−12 numerossa 020 757 5150

Stumppi-neuvontapuhelin maanantaisin ja tiistaisin kello 10–18 ja torstaisin kello 13–16 numerossa 0800 148 484. Neuvontapuhelin tarjoaa tukea ja neuvontaa lopettamista suunnitteleville ja jo lopettaneille. Puhelimeen voi soittaa nimettömänä ja siinä vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset.

Palveluiden kesän ja vuodenvaihteen tauot löydät Hengitysliiton verkkosivuilta. www.hengitysliitto.fi

Imetyksen tuki 

Imetyksen tuki tarjoaa koulutettua vertaistukea perheille imetykseen ja vanhemmuuteen. Verkkotuki on kahdenkeskistä, luottamuksellista ja anonyymia. Tuessa huomioidaan vanhemman oma imetystoive ja tilanne. 

Tuemme kaikissa imetysasioissa, joissa vertaistuki voi olla avuksi. Kauttamme voi myös etsiä osaavaa ammattilaista haastavampiin imetyksen pulmiin.

Rinnalla-sovelluksen voi ladata maksutta sovelluskaupasta. Luo nimimerkki ja lähetä viesti imetystukivanhemmalle silloin kuin sinulle itsellesi sopii. Vastaamme 1-2 päivän kuluessa. Sovelluksessa voi lähettää viestejä ja soittaa verkkopuheluja tukivanhemman kanssa.

Imetyschat päivystää useana päivänä viikossa osoitteessa imetys.fi.

Irti huumeista

Päivystävä puhelin p. 0800 980 66 on avoinna ma-pe klo 9-15 sekä ma-to klo 18-21.

Tarjoamme läheisille, huumeita käyttäville ja toipuville tukea sekä tietoa. Puhelin on anonyymi ja maksuton. Soittoosi vastaavat yhdistyksen työntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset, ja puhelimeen vastaajat ovat kaikki vaitiolovelvollisia. Kaikki yhteydenotot käsitellään luottamuksellisina.

Kehitysvammaliitto

Verneri.net on verkkopalvelu kehitysvammaisuudesta. Neuvontapalvelussamme voit kysyä esimerkiksi kehitysvammaisuudesta, kehitysvammaisille tarkoitetuista tukitoimista ja palveluista sekä sikiöseulonnoista. Kysymyksen voit lähettää nimettömänä. Palvelu on tarkoitettu kehitysvamma-alan ammattilaisille ja opiskelijoille, kehitysvammaisten ihmisten läheisille ja lasta odottaville perheille.

 • Seksuaalineuvoja vastaa kehitysvammaisten seksuaaliterveyttä ja seksuaalisuutta käsitteleviin kysymyksiin. Kysymyksiä voi lähettää nimettömänä.
 • Verkko-Kerttu-neuvontapalvelu vastaa laajasti kehitysvammaisten mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Kysymyksiä voi lähettää nimettömänä.

Maria Akatemia

Maria Akatemian ehkäisevän väkivaltatyön puhelin- ja online-palvelut tytöille ja naisille. Avoin Linja -puhelinpäivystys toimii numerossa 09 7562 2260 ja palvelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palvelu on tarkoitettu naisille, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa. Päivystysajat: ti ja to klo 16-18, pe klo 12-14. Palvelun kautta ohjautuu halutessaan tapaamisiin ammattilaisen kanssa Helsingin tai Tampereen toimipisteisiin sekä vertaisryhmiin.

 • Naisenväkivalta.fi – sivusto tarjoaa tukea tietoa ja tarinoita naisen väkivallan aiheissa. Chat naisille, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa ma klo 15-18, ke klo 18-21 ja to klo 13-16. Chattiin voi tulla nimettömänä. Sieltä ohjautuu halutessaan video-yksilökeskusteluihin ja verkkoryhmiin ammattilaisen ohjauskessa.
 • Keijun varjo -chat on tarkoitettu tytöille ja nuorille naisille, jotka tarvitsevat tukea tunteiden, itsehillinnän ja väkivallan kysymysten kanssa. Chatissa voi jutella päivystäjän kanssa nimettömästi ja luottamuksellisesti kahden kesken, jos omat tunteet tai käytös huolestuttavat.
  Keijun varjo -chat maanantaisin klo 14-16 osoitteessa keijunvarjo.fi

Muistiliitto

 • Vertaislinja-tukipuhelin tarjoaa kuuntelevan korvan omaishoitajan arjen tilanteisiin kuutena iltana viikossa klo 17–20 numerossa 0800 9 6000 (maksuton). Puheluihin vastaavat kokeneet ja koulutetut omaishoitajat.
 • Muistineuvo-tukipuhelin tarjoaa muistisairauksiin sekä niiden hoitoon ja palveluihin liittyvää ohjausta ja neuvontaa maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin (klo 12–17) numerossa 09 8766 550 (0,08€/min.+pvm). Puheluihin vastaavat muistityön ammattilaiset. Ruotsinkielinen päivystys (Minneslinjen) tiistaisin klo 15-17 samassa numerossa.
 • Muisti ja muistisairaudet -keskusteluryhmä kellon ympäri osoitteessa tukinet.net. Keskustelut tarjoavat vertaistukea niin muistisairauteen sairastuneelle kuin läheiselle.

Naisten Linja

Naisten Linja on tarkoitettu kaikenikäisille väkivaltaa kokeneille tai väkivallasta huolestuneille naisille ja tytöille, itsemäärittelyä kunnioittaen. Yhteyttä voi ottaa myös, jos on huolissaan läheisestään. Puhelin- ja chat-palveluissa vastaavat koulutetut vapaaehtoiset naiset. Digitaalisen väkivallan palveluissa ja vertaistukiryhmissä väkivaltatyön ammattilaiset. Toiminta on luottamuksellista. Palvelut ovat anonyymeja ja maksuttomia.

Nollalinja lähisuhdeväkivallalle

Nollalinja lähisuhdeväkivallalle ja naisiin kohdistuvalle väkivallalle. Nollalinja 080 005 005 on valtakunnallinen, maksuton auttava puhelin kaikille, jotka ovat läheisessä ihmissuhteessaan kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa.

Nollalinjalla päivystävät koulutetut ja kokeneet sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, jotka kuuntelevat, tukevat ja neuvovat sinua kellon ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Nollalinja palvelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lasten ja nuorten keskus ry

NettiSaapas ja Nettitupu
Palvelut on suunnattu kaikille kouluikäisille. Palvelu toimii chatilla ja sähköpostilla. Viestejä voi lähettää koska vain. Vastaukset tulevat noin vuorokauden kuluessa kouluaikoina. Nettitupu on paikalla varmimmin ti-iltaisin klo 17.30-19.30. Silloin kun päivystäjä on poissa, niin voi lähettää nettisivuilta viestin palveluun ja siihen vastataan mahdollisimman pian.

SaapasChat löytyy osoitteesta tukinet.net.

Väestöliitto

Nuorille

Nuorille aikuisille suunnatut palvelut 20-34-vuotiaille – Tarjoamme Hyvä kysymys-verkkopalvelussa päivystyschatissa keskusteluapua parisuhteen ja etäsuhteiden teemoista nuorille aikuisille. Hyvä kysymys -verkkopalvelussa on tarjolla myös ajanvarauschatteja nuorille aikuisille seksuaalisuuden, parisuhteen ja etäsuhteen teemoista.

Väestöliiton Et ole yksin- palvelu – Keskusteluapua puhelimessa ja chatissa kiusaamista, seksuaalista häirintää, ahdistelua, väkivaltaa tai mitä tahansa epäasiallista käyttäytymistä urheiluharrastuksessa kokeneille ja kohdanneille. Lue lisää: www.etoleyksin.fi

Väestöliiton maksuttomat palvelut pienten lasten vanhemmille – Ammattilaisten antamaa varhaista tukea ja verkkopalveluja vanhemmuuden ja parisuhteen tueksi. Palvelumme on valtakunnallista ja ennalta ehkäisevää.

Väestöliiton neuvontapalvelut isovanhemmilleSukupolvien sopu tarjoaa neuvontapuhelinpalvelun torstaisin klo 12–13 numerossa 0404802100. Isovanhempi voi lähettää kysymyksensä myös sähköpostitse isovanhemmuus@vaestoliitto.fi. Isovanhempi voi varata henkilökohtaisen ajan maksuttomalle etävastaanotolle.  

Raiskauskriisikeskus Tukinainen

Raiskauskriisikeskus Tukinainen on seksuaalirikosten uhrien tukijärjestö. Se antaa apua tukea ja ohjausta seksuaalisen väkivallan ja/tai hyväksikäytön kohteeksi joutuneille sekä heidän läheisilleen. ja tarjoaa yhteistyötä, konsultaatioapua ja koulutusta eri alojen ammattilaisille, viranomaisille, järjestöille ja oppilaitoksille. Palvelumme on tarkoitettu seksuaalirikosten uhreille, heidän läheisilleen ja uhrien kanssa työtä tekeville

 • Kriisipäivystys seksuaalista väkivaltaa ja/tai hyväksikäyttöä kokeneille, puh. 0800-97899, ma-to klo 9-15, viikonloppuna ja pyhinä sekä niiden aattoina klo 15–21.
 • Juristipäivystys, seksuaalista väkivaltaa ja/tai hyväksikäyttöä kokeneille, puh. 0800-97895, ma-to klo 13–16.
 • Verkkoauttaminen: nettitukinainen.fi

Rikosuhripäivystys

Rikosuhripäivystyksen (RIKU) tehtävä on parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa mm. tuottamalla matalan kynnyksen tuki- ja neuvontapalveluita.

 • Rikosuhripäivystys 116 006 päivystää suomeksi ma–to klo 9–18 ja perjantaisin klo 9-16. Se tarjoaa rikoksen uhrille mahdollisuuden keskustella henkilön kanssa, joka ymmärtää mitä rikoksen kohteeksi joutuminen voi merkitä. Soittaminen on maksutonta ja puhelimeen voi soittaa myös nimettömänä. Ruotsiksi Rikosuhripäivystys 116 006 palvelee ma–pe klo 12–14.
 • Juristin puhelinneuvonta 0800 161 177 – Juristin puhelinneuvonta päivystää ma-to klo 17–19. Neuvonnassa rikoksen uhri saa mahdollisuuden tarkistaa lainmukaisia oikeuksiaan ja saada ohjausta.
 • RIKUchat – palvelu verkossa – Chat palvelee ma–to klo 9–18 ja perjantaisin klo 9–16. Chat on helppo ja nopea tapa kysyä, kertoa ja saada ohjeistusta rikosuhriasioista. Chat löytyy riku.fi-sivun oikeasta alalaidasta.

SOS-Lapsikylä

SOS-Lapsikylän Apuu-chat on tarkoitettu 7–15-vuotiaille lapselle tilanteeseen, jossa hän kokee olonsa turvattomaksi tai uhatuksi kotona ja tarvitsee apua. Chat on auki joka päivä klo 9–22.

Surunauha

Vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille. Oletko menettänyt läheisesi itsemurhalle? Haluaisitko puhua asiasta saman kokeneen kanssa? Lähetä meille tekstiviesti ”Tukipuhelu” numeroon 045 130 8603, niin vertaistukijamme soittaa sinulle. Halutessasi voit kirjoittaa viestiin toiveen soittoajasta ja vertaistukijan menetystaustasta. Esimerkkiviesti: Tukipuhelu, lapsen menettänyt äiti, arki-iltaisin. Sinulle soitetaan lähipäivinä, viimeistään viikon kuluessa.

Välitämme vertaistukipuheluja myös toimistomme kautta, soita p. 040 545 8954. Älä jää yksin surusi kanssa. Ota rohkeasti yhteyttä! Surunauhan vertaistukipuhelin palvelee ympäri vuoden.

Syöpäjärjestöjen valtakunnallinen neuvontapalvelu

Syöpäjärjestöjen neuvontapalveluun voi soittaa, lähettää sähköpostia tai ottaa yhteyttä chatissa. Yhdistyksillä on myös vastaanottoja. Syöpäjärjestöt tarjoavat neuvontaa sekä valtakunnallisesti että paikallisesti.

 • Puhelinneuvonta palvelee numerossa 0800 19414. Hoitaja vastaa puhelimeen maanantaisin ja torstaisin klo 10-18 sekä tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 10-15.
 • Sähköpostineuvonta – Neuvontapalveluun voi ottaa yhteyttä sähköpostilla. Sähköpostiviesteihin vastataan neuvontapalvelun aukioloaikoina. Sähköpostilla voi jättää myös soittopyynnön. neuvonta@cancer.fi
 • Chat – Neuvontapalvelun chatissa voi keskustella reaaliaikaisesti hoitajan kanssa joko kahdestaan tai ryhmässä. Chat toimii ajanvarauksella. Chatissa voi keskustella omalla nimellään tai nimimerkillä.

Takuusäätiö

Velkalinja ja chat
Takuusäätiön Velkalinja ja chat -neuvontaan kanttaa ottaa yhteyttä kun omat tai läheisen raha-asiat painavat mieltä. Huoli voi olla pieni tai suuri. Linjoilla vastaavat säätiön työntekijät. Hahmotamme tulo-, meno ja velkatilannetta. Meiltä voi kysyä esimerkiksi taloudenhallinnasta, laskujen sopimisesta, maksuhäiriömerkinnästä, velkojen ratkaisukeinoista tai perinnästä. Neuvonta on maksutonta, valtakunnallista ja anonyymiä.

Velkalinja palvelee arkisin kello 10 – 14 numerossa 0800 98009.
Kysy rahasta -chat on auki maanantaista torstaihin klo 12.30-15.00 osoitteessa www.takuusaatio.fi

Uniliitto

Uniliitto ry on Suomessa toimivien uniyhdistysten kattojärjestö. Liitto tarjoaa unihäiriöistä kärsiville apua, tukea ja tietoa sekä edistää edunvalvonnalla unihäiriöiden hoidon kehittämistä ja tasavertaista saavutettavuutta. Toiminnan tarkoituksena on myös lisätä yleistä tietoisuutta nukkumisen ja vireystason vaikutuksesta elämänlaatuun ja toimintakykyyn.

UniNeuvo -puhelin 050 550 2288 auttaa uneen ja unihäiriöihin liittyvissä kysymyksissä keskiviikkoisin klo 17-19. Päivystäjinä ovat unihäiriöiden hoitoon perehtyneet terveydenhuollon ammattilaiset, Suomen Unihoitajaseuran jäsenet.