Puhelin- ja verkkoauttajat Suomessa

Kirkon keskusteluapu

Suomen ev.lut. kirkon keskusteluapu puhelimessa ja verkossa
suomeksi: evl.fi/kirkonkeskusteluapu
på svenska: evl.fi/kyrkanssamtalstjanst

Mannerheimin Lastensuojeluliitto 

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL tuntee perheiden arjen ja tarjoaa eri elämäntilanteissa vertaistukea, monipuolista vapaaehtoistoimintaa sekä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia.

Mieli – Suomen mielenterveys ry

MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää

MIELI ry:n tuki verkossa

 • Tukinetistä löytyy Mieli-tukisuhteita, Solmussa-chat aikuisille, ryhmiä ja keskustelua. Solmussa-chat on auki ma-to klo 15-19.
 • Sekasin-chat 12-29-vuotiaille, Sekasin-ryhmächat ja Sekasin Gaming Discordissa. Sekasin-chat päivystää arkisin klo 7-24 ja viikonloppuisin klo 15-24.
 • Sivuilta mieli.fi löytyy erilaisia harjoituksia ja oma-apuohjelmia.

Ehyt ry / Päihdeneuvonta

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin. Alkoholiin, tupakkaan ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja. Samalla se vaikuttaa koko yhteiskuntamme hyvinvoinnin kehittämiseen.

Päihdeneuvontapuhelin tarjoaa neuvontaa ja apua kellon ympäri, vuoden jokaisena päivänä – ilmaiseksi ja nimettömästi. Ammattiapua päihteisiin ja huumeisiin liittyviin kysymyksiin löydät numerosta 0800 900 45.

Ensi- ja turvakotien liitto

Apua päihteitä käyttäville raskaus- ja vauva-aikana – Kahdenkeskisessä chatissa voit kysyä esimerkiksi päihteiden käytön vaikutuksista raskauteen tai vauvaan, omasta tilanteestasi tai avun saamisesta. Chatissa autetaan kaikkia perheenjäseniä odotusaikana, vauvan jo synnyttyä. Palvelu on tarkoitettu myös huolestuneille läheisille.

Päihteitä käyttävien äitien nettiryhmä – Ryhmän tavoitteena on auttaa äitejä vähentämään tai lopettamaan päihteiden käyttö. Nimettömässä ryhmässä jaetaan kokemuksia ja saadaan vertaistukea samassa elämäntilanteessa olevilta siitä, millaista on olla äiti tai odottava äiti, jolla on ongelmia alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden käytön kanssa.

 • Apua väkivaltaan – Kahdenkeskisessä chatissa voit keskustella väkivaltatyön ammattilaisen kanssa perhe- ja lähisuhdeväkivallasta, avun saamisesta ja väkivallan katkaisusta.
 • Apua eroon – Kahdenkeskisessä chatissa voit pohtia eroauttamisen ammattilaisen kanssa omaa tai lastesi tilannetta, kysyä eroon liittyvistä palveluista ja avun saamisesta.
 • Apua vauvan uneen – Kahdenkeskisessä chatissa voit keskustella vauvan nukkumisesta sekä unirytmistä päivällä ja yöllä.
 • Unichat – Ryhmächatissa voit keskustella vauvan uneen, rytmiin, valvottuihin öihin tai unenpuutteeseen liittyvistä kysymyksistä.

Helsingin ortodoksinen seurakunta

Kerro, kuuntelen – Puhelinnumero ja päivystysajat: 09 856 46 299 (ti, pe ja la klo 18–22). Vuonna 2016 on käynnistynyt venäjänkielinen palvelu, kerran viikossa tapahtuva oma päivystys venäjänkielisille soittajille. 09 856 46 299 (ma klo 18–20)

Позвони, мы выслушаем тебя… Телефон доверия Хельсинкского православного прихода.Тел. 09 856 46 299ю По понедельникам с 18:00 до 20:00 часов. Звонок проходит анонимно и разговор конфиденциальный.

Helsinki Missio

Aamukorva tarjoaa ystävällisen kuulijan ja keskustelukumppanin aamun varhaisina tunteina yli 60-vuotiaille. Voit soittaa Aamukorvaan, kun huolet painavat mieltäsi tai uuden päivän kohtaaminen tuntuu ahdistavalta. Päivystäjänä toimii aina tehtävään koulutettu vapaaehtoinen. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Aamukorva, puh. 09 231 20210 päivystää joka aamu klo 5-8. Puhelun hinta on operaattorisi hinnoittelun mukainen.

Nuorten kriisipiste tarjoaa luottamuksellista kriisityöntekijän kanssa käytävää keskusteluapua 12–29-vuotiaille nuorille, aikuisille, pareille sekä nuorten perheille. Voit varata puhelinajan kriisityöntekijälle osoitteessa https://www.helsinkimissio.fi/nuorten-kriisipiste/keskusteluapua-nuorelle ja kriisityöntekijä soittaa sinulle.

Hengitysliitto

Sisäilmasta sairastuneiden vertaispuhelin
Puhelin palvelee tiistaisin klo 9 – 12 ja torstaisin klo 16 – 19 numerossa 044 407 7010. Palvelussa on tauko kesällä ja vuodenvaihteessa.

Imetyksen tuki 

Imetystukipuhelin päivystää numerossa 09 4241 5300. ImetysChatiin pääset Imetyksen tuki ry:n verkkosivujen kautta, josta löydät myös lisätietoa sekä palvelujen aukioloajat.

Irti huumeista

Päivystävä puhelin p. 0800 980 66 on avoinna ma-pe klo 9-15 sekä ma-to klo 18-21.

Tarjoamme läheisille ja käyttäjille tukea sekä tietoa. Voit soittaa puhelimeen nimettömänä. Soittoosi vastaavat yhdistyksen työntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset. Yhdistyksen työntekijät ja vapaaehtoiset ovat aina vaitiolovelvollisia. Kaikki yhteydenotot ja saamamme tiedot käsitellään luottamuksellisina.

Kehitysvammaliitto

Verneri.net on verkkopalvelu kehitysvammaisuudesta. Neuvontapalvelussamme voit kysyä esimerkiksi kehitysvammaisuudesta, kehitysvammaisille tarkoitetuista tukitoimista ja palveluista sekä sikiöseulonnoista. Kysymyksen voit lähettää nimettömänä. Palvelu on tarkoitettu kehitysvamma-alan ammattilaisille ja opiskelijoille, kehitysvammaisten ihmisten läheisille ja lasta odottaville perheille.

 • Tukipuhelin auttaa koronaan liittyvissä ja muissa huolissa kehitysvammaisia henkilöitä, omaisia ja työntekijöitä. Puhelin on auki maanantaisin ja torstaisin klo 15-17. Numero on 09 348 09 348.
 • Seksuaalineuvoja vastaa kehitysvammaisten seksuaaliterveyttä ja seksuaalisuutta käsitteleviin kysymyksiin. Kysymyksiä voi lähettää nimettömänä.
 • Verkko-Kerttu-neuvontapalvelu vastaa laajasti kehitysvammaisten mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Kysymyksiä voi lähettää nimettömänä.

Maria Akatemia

Maria Akatemian ehkäisevän väkivaltatyön puhelin- ja online-palvelut tytöille ja naisille. Avoin Linja -puhelinpäivystys toimii numerossa 09 7562 2260 ja palvelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palvelu on tarkoitettu naisille, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa. Päivystysajat: ti ja to klo 16-18, pe klo 12-14. Palvelun kautta ohjautuu halutessaan tapaamisiin ammattilaisen kanssa Helsingin tai Tampereen toimipisteisiin sekä vertaisryhmiin.

 • Naisenväkivalta.fi – sivusto tarjoaa tukea tietoa ja tarinoita naisen väkivallan aiheissa. Chat naisille, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa ma klo 15-18, ke klo 18-21 ja to klo 13-16. Chattiin voi tulla nimettömänä. Sieltä ohjautuu halutessaan video-yksilökeskusteluihin ja verkkoryhmiin ammattilaisen ohjauskessa.
 • Keijun varjo -chat on tarkoitettu tytöille ja nuorille naisille, jotka tarvitsevat tukea tunteiden, itsehillinnän ja väkivallan kysymysten kanssa. Chatissa voi jutella päivystäjän kanssa nimettömästi ja luottamuksellisesti kahden kesken, jos omat tunteet tai käytös huolestuttavat.
  Keijun varjo -chat maanantaisin klo 14-16 osoitteessa keijunvarjo.fi

Muistiliitto

Vertaislinja-tukipuhelin tarjoaa kuuntelevan korvan omaishoitajan arjen tilanteisiin vuoden jokaisena päivänä (klo 17–21) numerossa 0800 9 6000 (maksuton). Puheluihin vastaavat kokeneet ja koulutetut omaishoitajat.

 • Muistineuvo-tukipuhelin tarjoaa muistisairauksiin sekä hoito- ja palvelujärjestelmiin liittyvää ohjausta ja neuvontaa maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin (klo 12–17) numerossa 09 8766 550 (0,08€/min.+pvm). Puheluihin vastaavat muistityön ammattilaiset. Ruotsinkielinen päivystys (Minneslinjen) tiistaisin klo 14-17 samassa numerossa.
 • Vertaislinja-keskustelupalsta on avoinna vuorokauden jokaisena tuntina, vuoden joka ikinen päivä. Palsta tarjoaa keskustelua ja vertaistukea silloin kun asioita on helpompi ilmaista kirjoittamalla.

Naisten Linja

Naisten Linja tarjoaa tukea kaiken ikäisille väkivaltaa kokeneille tai väkivallasta huolestuneille naisille ja tytöille. Luottamuksella ja myös anonyymisti.

 • Puhelinpäivystys: Maksuton tukipuhelin 0800 02400 ma-pe 16–20 ja la-su 12–16.
 • Moninaisuuspäivystys erityis- ja vähemmistöryhmille sekä ammattiauttajille ke 9-13 ja kuukauden ensimmäinen la 8-11.
 • Tukea netissä: Chat to 17–19.
 • Kysymys- ja vastauspalvelu 24/7

Nollalinja lähisuhdeväkivallalle

Nollalinja lähisuhdeväkivallalle ja naisiin kohdistuvalle väkivallalle. Nollalinja 080 005 005 on valtakunnallinen, maksuton auttava puhelin kaikille, jotka ovat läheisessä ihmissuhteessaan kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa.

Nollalinjalla päivystävät koulutetut ja kokeneet sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, jotka kuuntelevat, tukevat ja neuvovat sinua kellon ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Nollalinja palvelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lasten ja nuorten keskus ry

NettiSaapas ja Nettitupu
Palvelut on suunnattu kaikille kouluikäisille. Palvelu toimii chatilla ja sähköpostilla. Viestejä voi lähettää koska vain. Vastaukset tulevat noin vuorokauden kuluessa kouluaikoina. Nettitupu on paikalla varmimmin ti-iltaisin klo 17.30-19.30. Silloin kun päivystäjä on poissa, niin voi lähettää nettisivuilta viestin palveluun ja siihen vastataan mahdollisimman pian.

SaapasChat löytyy osoitteesta tukinet.net.

Väestöliitto

Nuorille

Nuorille aikuisille suunnatut palvelut 20-34-vuotiaille – Tarjoamme Hyvä kysymys-verkkopalvelussa päivystyschatissa keskusteluapua parisuhteen ja etäsuhteiden teemoista nuorille aikuisille. Hyvä kysymys -verkkopalvelussa on tarjolla myös ajanvarauschatteja nuorille aikuisille seksuaalisuuden, parisuhteen ja etäsuhteen teemoista.

Väestöliiton Et ole yksin- palvelu – Keskusteluapua puhelimessa ja chatissa kiusaamista, seksuaalista häirintää, ahdistelua, väkivaltaa tai mitä tahansa epäasiallista käyttäytymistä urheiluharrastuksessa kokeneille ja kohdanneille. Lue lisää: www.etoleyksin.fi

Väestöliiton maksuttomat palvelut pienten lasten vanhemmille – Ammattilaisten antamaa varhaista tukea ja verkkopalveluja vanhemmuuden ja parisuhteen tueksi. Palvelumme on valtakunnallista ja ennalta ehkäisevää.

Väestöliiton neuvontapalvelut isovanhemmilleSukupolvien sopu tarjoaa neuvontapuhelinpalvelun torstaisin klo 12–13 numerossa 0404802100. Isovanhempi voi lähettää kysymyksensä myös sähköpostitse isovanhemmuus@vaestoliitto.fi. Isovanhempi voi varata henkilökohtaisen ajan maksuttomalle etävastaanotolle.  

Raiskauskriisikeskus Tukinainen

Raiskauskriisikeskus Tukinainen on seksuaalirikosten uhrien tukijärjestö. Se antaa apua tukea ja ohjausta seksuaalisen väkivallan ja/tai hyväksikäytön kohteeksi joutuneille sekä heidän läheisilleen. ja tarjoaa yhteistyötä, konsultaatioapua ja koulutusta eri alojen ammattilaisille, viranomaisille, järjestöille ja oppilaitoksille. Palvelumme on tarkoitettu seksuaalirikosten uhreille, heidän läheisilleen ja uhrien kanssa työtä tekeville

 • Kriisipäivystys seksuaalista väkivaltaa ja/tai hyväksikäyttöä kokeneille, puh. 0800-97899, ma-to klo 9-15, viikonloppuna ja pyhinä sekä niiden aattoina klo 15–21.
 • Juristipäivystys, seksuaalista väkivaltaa ja/tai hyväksikäyttöä kokeneille, puh. 0800-97895, ma-to klo 13–16.
 • Verkkoauttaminen: nettitukinainen.fi

Rikosuhripäivystys

Rikosuhripäivystyksen (RIKU) tehtävä on parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa mm. tuottamalla matalan kynnyksen tuki- ja neuvontapalveluita.

 • Auttava puhelin päivystää ma–ti klo 13–21 ja ke–pe klo 17–21. Se tarjoaa rikoksen uhrille mahdollisuuden keskustella henkilön kanssa, joka ymmärtää mitä rikoksen kohteeksi joutuminen voi merkitä.
 • Juristin puhelinneuvonta 0800 161 177 – Juristin puhelinneuvonta päivystää ma-to klo 17–19. Neuvonnassa rikoksen uhri saa mahdollisuuden tarkistaa lainmukaisia oikeuksiaan ja saada ohjausta.
 • RIKUchat – palvelu verkossa – Chat palvelee arkisin klo 9–15 sekä ma iltaisin klo 17–19. Chat on helppo ja nopea tapa kysyä, kertoa ja saada ohjeistusta rikosuhriasioista. Chat löytyy riku.fi -sivun oikeasta alalaidasta.
 • RIKUnet – palvelu verkossa – RIKUnet on henkilökohtainen luottamuksellinen ja tietoturvallinen palvelu, jossa kysymyksiä voi esittää nimettömänä.

SOS-Lapsikylä

SOS-Lapsikylän Apuu-chat on tarkoitettu 7–15-vuotiaille lapselle tilanteeseen, jossa hän kokee olonsa turvattomaksi tai uhatuksi kotona ja tarvitsee apua. Chat on auki joka päivä klo 9–22.

Surunauha

Vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille. Oletko menettänyt läheisesi itsemurhalle? Haluaisitko puhua asiasta saman kokeneen kanssa? Lähetä meille tekstiviesti ”Tukipuhelu” numeroon 045 130 8603, niin vertaistukijamme soittaa sinulle. Halutessasi voit kirjoittaa viestiin toiveen soittoajasta ja vertaistukijan menetystaustasta. Esimerkkiviesti: Tukipuhelu, lapsen menettänyt äiti, arki-iltaisin. Sinulle soitetaan lähipäivinä, viimeistään viikon kuluessa.

Välitämme vertaistukipuheluja myös toimistomme kautta, soita p. 040 545 8954. Älä jää yksin surusi kanssa. Ota rohkeasti yhteyttä! Surunauhan vertaistukipuhelin palvelee ympäri vuoden.

Syöpäjärjestöjen valtakunnallinen neuvontapalvelu

Syöpäjärjestöjen neuvontapalveluun voi soittaa, lähettää sähköpostia tai ottaa yhteyttä chatissa. Yhdistyksillä on myös vastaanottoja. Syöpäjärjestöt tarjoavat neuvontaa sekä valtakunnallisesti että paikallisesti.

 • Puhelinneuvonta palvelee numerossa 0800 19414. Hoitaja vastaa puhelimeen maanantaisin ja torstaisin klo 10-18 sekä tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 10-15.
 • Sähköpostineuvonta – Neuvontapalveluun voi ottaa yhteyttä sähköpostilla. Sähköpostiviesteihin vastataan neuvontapalvelun aukioloaikoina. Sähköpostilla voi jättää myös soittopyynnön. neuvonta@cancer.fi
 • Chat – Neuvontapalvelun chatissa voi keskustella reaaliaikaisesti hoitajan kanssa joko kahdestaan tai ryhmässä. Chat toimii ajanvarauksella. Chatissa voi keskustella omalla nimellään tai nimimerkillä.

Takuusäätiö

Velkalinja ja chat
Takuusäätiön Velkalinja ja chat -neuvontaan kanttaa ottaa yhteyttä kun omat tai läheisen raha-asiat painavat mieltä. Huoli voi olla pieni tai suuri. Linjoilla vastaavat säätiön työntekijät. Hahmotamme tulo-, meno ja velkatilannetta. Meiltä voi kysyä esimerkiksi taloudenhallinnasta, laskujen sopimisesta, maksuhäiriömerkinnästä, velkojen ratkaisukeinoista tai perinnästä. Neuvonta on maksutonta, valtakunnallista ja anonyymiä.

Velkalinja palvelee arkisin kello 10 – 14 numerossa 0800 98009.
Kysy rahasta -chat on auki maanantaista torstaihin klo 12.30-15.00 osoitteessa www.takuusaatio.fi